Menü

Blog

Érdekességek

Érdekességek az amerikai kamionos életről

Az alábbi írásban megpróbáltuk összeszedni azokat a dolgokat, amelyek a kamionos szakma sajátjait, valamint érdekességeit képzik. A górcső alá vett terület ezúttal a kamionozás hazája, az Egyesült államok. Számok és érdekességek a tengerentúlról.
  1. Az Egyesült Államok legtöbbet szállított árucikkei a kamionokon a bútorok, ruhák, élelmiszer és az elektronikus berendezések.
Mondhatnánk, hogy ez nem meglepő. Az USA fogyasztói szokásait figyelembe véve rengeteg élelmiszer fogy egy átlagos családban, míg az elektronikus kütyüket és az öltözködést sem vetik meg az amerikaiak. A bútorok talán a legmeglepőbbek olyan szempontból, hogy a kamionok szállítmányainak egyik legnagyobb részét képzik.
  1. Egy 2012-es felmérés szerint, az Egyesült Államok összes üzemanyagkészletének 12,8 %-át a kamionok viszik el.
Ez sem ad okot túl nagy meglepődésre. A gigantikus méretű üzemanyagot befogadni képes tankok nyelik a benzint, amely nélkül nem megy egy jármű sem. Reális adat.
  1. A kamionozásból származó pénz összértéke 650 milliárd dollár. Ez megközelítőleg az Egyesült Államok GDP-jének 5%-át fedi le.
A gazdasági szuperhatalom stabil lábakon áll pénzügyileg, a kamionozás pedig kifejezetten jól menő bevételi forrást jelent a tengerentúlon.
  1. A kamionos iparág a felmérések szerint 21 százalékkal fog emelkedni, a következő 10 évben.
A sofőrök a nyugati országokban mondhatni, hogy jól keresnek, ám magyar viszonylatban sem mondható kevésnek a fizetés – természetesen vannak kivételek. Nem csoda, hogy egyre többen adják a fejüket arra, hogy ezt a szakmát válasszák. Sok és feszített a munka, ám az átlag ellenérték szép kompenzációnak mondható.
  1. Az Egyesült Államokban több, mint 200.000 nő dolgozik kamionsofőrként.
Talán ez a legélesebb különbség az itthoni és kinti helyzet közt. A kamionozás alapjáraton egy maszkulin, férfiak által végzett munka, itthon elvétve, vagy talán nem is lehet találkozni női kamionsofőrrel. Természetesen arányaiban torzító az adat, ha a nagy számok törvényére gondolunk. Egy 10 milliós országot ilyen szempontból nehéz összehasonlítani, egy 63 milliós népességűvel. Tény, ami tény, léteznek kemény hölgyek, akik bevállalják ezt Amerikában. 5+1. A kamionos balesetek leggyakoribb oka, a gyorshajtás Az utolsó statisztikai adat önmagáért beszél. Tessék óvatosan vezetni!

planetfreight.com/15-interesting-trucking-facts/