Menü

Blog

Praktikus tanácsok használt gépjármű vásárláshoz

Elkerülhető a kilométerórával történő csalás? IGEN!

Használt gépjármű vásárlása esetén nagyon sok dologra oda kell figyelnünk ahhoz, hogy biztosan jó vételt csinálhassunk, ne bánjuk meg, hogy megvettük az adott járművet. Ugyanez érvényes kamionvásárlás esetén is.

Ha befektetünk, fektessünk be olyan járműbe, amely megéri az árát!

Fontos, hogy minden apró információt megtudjunk a megvásárolni kívánt tehergépjárműről, hiszen egyáltalán nem mindegy, miért adunk ki pénzt a kezünkből, kerüljük el a kilométerórával történő csalás lehetőségét, menjünk biztosra!

KILOMÉTERÓRA VISSZATEKERÉSE

A legtöbb autóvásárló olyan járművet keres, amelyet alig használt az előző tulaja. Ahhoz azonban, hogy ténylegesen olyan kamiont találjunk, amely keveset futott, óriási szerencse kell. Egy gépjármű átlagosan 15 ezer kilométert megy évente, amely számból könnyen kiszámolható, hogy egy 10-12 éves autó kilométerórájának mennyinél kell állnia. Sok esetben az eladó azonban visszatekeri az órát, hogy a vevő úgy gondolja, keveset használták az autót, így kevesebb gond is lehet vele, nagyobb hajlandóságot mutathat a vásárlásra.

Célszerű megnézni azonban azt is, hogy az autó kívülről láthatóan mennyire volt használva, a gumik, ülések, pedálok, a váltó, a kormány mennyire kopottak. Ne dőljünk be a látszatnak!

Létezik egy olyan módszer, amivel könnyen ellenőrizhető minden jármű futásmennyisége.

Néhány kattintással ellenőrizhető már a magyar rendszámos gépjárművek (autók, motorok és haszonjárművek) műszaki vizsgán és átíratások alkalmával az utóbbi 4-5 évben rögzített kilométerszámláló állása. Az autók piaci értékét jelentősen befolyásoló adatokat eddig csak a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, a KEKKH oldalán működő Gépjármű-adatlekérdező szolgáltatással lehetett elérni az interneten, de ez ettől az évtől megváltozott, mert megjelent az Autoszkóp alkalmazás, amelyet egy állami cég, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. készített el.

Ezzel az applikációval könnyen és gyorsan lekérhető minden adat, amelyet a járműről tudnunk kell vásárlás előtt.

Érdemes a végső elhatározást megelőzően próbautat kérni az eladótól, amely során figyelni tudunk az esetleges hanghatásokra, zajokra, furcsa szagokra, intő jelekre. Ezek mérlegelését követően hozzuk csak meg a döntésünket.

Tájékozódjunk! Figyeljünk oda! Legyünk körültekintőek és elővigyázatosak! Jól fontoljuk meg a döntést! Vizsgáljunk meg minden részletet!

Érdemes mindenről megkérdezni szakértő véleményét is, ne legyünk restek segítséget kérni! Legyünk gyanakvóak, és hozzunk jó döntést!

Cégünkről a Rólunk menüpont alatt tájékozódhatsz!