×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez Vezetés, utazás, hosszú utak megtétele Iparági hírek

Drasztikusan növekszik a kamionosok ellen elkövetett bűncselekmények száma

Egy év alatt 72 százalékkal emelkedett a kamionsofőrök ellen elkövetett bűncselekmények száma, számszerűen tavaly több mint 2600 közúti áruszállításban résztvevő jármű ellen követtek el bűncselekményeket.

A magyar utakon a rendőrség 2016-ban 50 olyan bűncselekményt regisztrált, ahol az elkövetés helyszíne kamion, vagy tehergépjármű volt. A fuvarcégek esetében a GPS alapú járműkövetés ma már alap védekezési forma az ilyen jellegű bűncselekmények ellen, de ez kiegészülhet egyéb IT megoldásokkal is.

A közúti árufuvarozók ellen elkövetett bűncselekmények száma tavaly riasztóan megugrott az európai, közel-keleti és afrikai régióban: a legtekintélyesebb, ezeket az eseményeket regisztráló nemzetközi szervezet,

a TAPA adatai szerint 2015-höz képest tavaly 72 százalékkal több ilyen jellegű káresemény történt, számszerűen 2600 eset.Európán belül Nagy-Brittaniából jelentették a legtöbb támadást, szám szerint 1188-at. Egy bűncselekményre vetítve az átlagos kár meghaladta a 68 000 eurót, vagyis a 20 millió forintot. Az eddig bekövetkezett rablások összesített értéke túlmutat a 178 millió eurón, ami közel 54,4 milliárd forintot jelent. A legnagyobb kár viszont egy olasz kamionost érte, akinek járművéből 4 millió eurónyi ékszert raboltak el a tavaly.

  

A veszteségek minimalizálása és a bűncselekmények megakadályozása és felderítése érdekében, a nemzetközi és hazai fuvarozói szektor szereplői egyre gyakrabban vesznek igénybe telematikai szolgáltatásokat szállítmányuk védelmében. A rakomány folyamatos nyomon követésének köszönhetően a központban azonnal látják, ha az autó elhagyja a számára kijelölt útvonalat, vagy ha a vezető túllépi a várakozási idejét, aminek hátterében akár egy rablás kísérlet is állhat.

“A közúti árufuvarozásban a rakományvédelem szektortól függetlenül fontos tényező; szinte bármilyen áru áldozatul eshet tolvajoknak. A legnagyobb fuvarozócégek már felismerték a GPS alapú rakományvédelem fontosságát, hiszen így a diszpécserközpont valós időben képes figyelni a nagy értékű áru útját, szokatlan eseménynél pedig szükség szerint beavatkozhat.”


-mondta Deszpot Károly, a WebEye telematikai cég ügyvezető igazgatója.Magyarországon a nyomozás lezárásának dátumát figyelembe véve 2015-ben 101, míg 2016-ban 50 olyan bűncselekményt regisztrált a rendőrség, ahol az elkövetés helyszíne kamion, vagy tehergépjármű volt.

A magyar adatokra reagálva a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary ) elmondta, támogat és ajánl minden olyan technikai eszközt, fejlesztést, mely az áruk biztonságát szavatolja, illetve csökkenti az árukárt okozó bűncselekmények számát.

“Egyik fontos erőfeszítésünk, hogy a biztosító társaságok is vegyék figyelembe árukár biztosításai árképzésükben azt, ha egy vállalkozás a rakomány biztonságát növelő technikai eszközt, például GPS nyomkövetést, vagy raktérajtó nyitást érzékelő eszközöket vesz igénybe, ezzel csökkentve a biztosító kockázatát. Ez jelenleg nincs így.”


– mondta Dittel Gábor, a szervezet főtitkára. 

TAPA, nemzetközi szervezet a rakomány lopások ellen

A TAPA (Transported Asset Protection Association) a közutakon, nagy értékű árukat célzó bűncselekmények elleni küzdelem legtekintélyesebb szakmai szervezete. 2016-os éves riportja szerint Európában, a Közel-keleten és Afrikában összesen több mint 2600 rakomány lopást jelentettek. Az EMEA régióhoz kapcsolódó közel 120 államból, pontosan 34 -ből jeleztek hasonló bűncselekményeket. A szervezet legutóbbi riportja szerint Európában csak idén májusban több mint hat millió euró értékben tulajdonítottak el árut közúti szállítás közben.

Mivel a bűncselekmények 73 százaléka nem őrzött parkolókban következik be, ezért a szervezet egyik fő célkitűzése az őrzött parkolók számának gyarapítása.

Modern kori útonállók