Menü

Blog

Iparági hírek

Doveri káosz: a vezetési idők meghosszabbításával válaszol a brit kormány

Az árufuvarozási ágazatra nehezedő rendkívüli nyomásra válaszul a  brit Közlekedési Minisztérium (az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériuma) átmenetileg enyhítette a járművezetői órákra vonatkozó szabályozást Angliában, Skóciában és Walesben. A lazítás 2022. április 9-től május 8-ig érvényes.

„A szabályok átmeneti enyhítése válasz az egyes kompjáratok törlése miatt kialakult torlódásokra a kikötőkben és környékén, ami kihat a közúti áru- és személyszállításra” – magyarázza a Közlekedési Minisztérium.

Arról beszélünk, hogy a P&O Ferries üzemeltetője három fontos útvonalon felfüggesztette a járatokat, köztük a különösen fontos Dover-Calais útvonalon. A fuvarozó csaknem egy hónapja úgy döntött, hogy 800 alkalmazottat elbocsát, hogy utána olcsóbban foglalkoztathassa a munkaerőt.

Íme néhány, az Egyesült Királyságban ideiglenesen bevezetett, könnyített munkaidő-szabály a járművezetők számára:

  1. napi 11 órát lehet vezetni
  2. a napi pihenőidőt 11 óráról 9 órára lehet csökkenteni, amennyiben erre a kompra vagy vonatra várarkozás miatt van szükség. Így lehet a napi 11 órás napi pihenőidő helyett 9 órás csökkentett napi pihenőidőben lehessen használni. ,
  3. a heti (56 óra) és a kéthetes vezetési korlátot (90 óra) 60, illetve 96 órára emelték,
  4. a heti pihenőidő hat 24 órás időszak utáni megkezdésének követelményével kapcsolatos változások. A vezetési idő csökkenése miatt a pihenő kicsit később kezdődhet – egyszer 24 óra időtartammal később, de két héten belül továbbra is kötelező két rendes heti pihenőidő, vagy egy rendes és csökkentett heti pihenőidő tartása.

A járművezetők nem használhatják egyszerre az (a) és (d) relaxációt, mert akkor attól lehet tartani, hogy a gépkocsivezető nem tudja eléggé kipihenni magát.

A járművezetők munkaidejére vonatkozó minden egyéb szabályozás változatlan marad, beleértve azt az előírást is, amely szerint a járművezetőknek 4,5 óra vezetés után legalább 45 perces szünetet kell tartaniuk.

 

Forrás:trans.info

Címkék: