×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Csaknem kétszer többet kell javítani?

A legfrissebb adatok szerint az akkumulátoros elektromos tehergépjárművek kétszer annyi időt töltenek szerelőnél, mint ahogy korábban feltételezték – derült ki a holland BOVAG kereskedelmi szövetség tanulmányából.A BOVAG Truck Onderzoek 2022 legfrissebb felmérése az elektromos meghatjásra való áttérést vizsgálta abból a szempontból, hogy mennyit kell költeni a teherautókra a vásárlás után. A tanulmány arra jutott, hogy az elektromos tehergépjárművek karbantartása körülbelül 35 százalékkal alacsonyabb, mint a dízeljárműveké.Egy 2019-ben végzett összehasonlító tanulmányban azonban a szerzők  még azt feltételezték, hogy 65 százalékkal kell kevesebbet javítani az elektromos teherautókat.A kiigazításra azt követően került sor, hogy a BOVAG-hoz friss adatok érkeztek a Hollandiában egyre népszerűbb elektromos teherautók és autóbuszok működéséről. Jelenleg mintegy 300 elektromos tehergépjármű van nyilvántartva az országban, valamint egyre nagyobb az elektromos buszpark is – az elektromos járművek növekvő száma így aztán pontosabb betekintést enged a karbantartási igényeikbe.
„Kiderült, hogy az elektromos teherautók és autóbuszok első generációja még mindig kihívásokkal küzd a minőség terén, így viszonylag sok karbantartási munka folyik ezeken a járműveken. A teherautó-flotta várható növekedésével együtt ez garantálja a munkaórák számának további növekedését 2023-ban és 2024-ben. A szakképzett műszaki személyzet jelenlegi hiánya miatt a teherautó-karbantartó cégek számára nehéz lesz minden munkát elvégezni a az elkövetkező években” – olvasható a tanulmányban.
Az elektromos teherautók megtérülési idejének fontos tényezőjeként gyakran említik a dízel járművekhez képest alacsonyabb karbantartási költségeket. A BOVAG azonban kifejti a tanulmányában, hogy a tehergépjárművek és autóbuszok karbantartási követelményei komolyabb megterhelést jelentenek a költségek szempontjából, mint a személygépkocsiké.Ugyanakkor ezeken a területeken a jövőben jelentős pénzügyi befektetések mérséklésére lehet számítani, és a fuvarozóknak számolniuk kell az elektromos járművek alkatrészeinek magas ára miatti rövid távú költségnövekedéssel.A nehézgépjárművek villamosításának kilátásaival kapcsolatban a BOVAG a tanulmányában azt írta, hogy az elektromos teherautók kínálata gyorsan növekszik, „de a piacnak időre van szüksége ahhoz, hogy ezeket a mennyiségeket felvegye”.Forrás: trans.info