Menü

Blog

Iparági hírek

Célkeresztben a szabálytalanul előző kamionok

Az ORFK idén is sorozatos ellenőrzési kampányt folytat az autóutakon és autópályákon nappal előző kamionok kiszűrésére. A 2021-es év első tíz napjában 37 nehéztehergépjármű-vezetőre szabtak ki bírságot a Csongrád-Csanád megyei rendőrök. Az ellenőrzés az egész ország területén folyamatos. A hatóság nem tesz különbséget a hazai és nemzetközi honosságú járművek között.

A cél továbbra is a szabálytalankodók kiszűrése — írja beszámolójában a rendőrség. A KRESZ 2011 óta tiltja reggel 06:00 és éjjel 22:00 óra között a 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárműveknek az előzést a kétsávos hazai gyorsforgalmi- és autópálya-hálózaton. Az egyenruhások ezentúl a követési távolságot is ellenőrzik. E két cél érdekében a rendőrség külön kampányvideót is forgatott, melyet öt nyelven feliratozva az M5-ös autópálya mentén fekvő benzinkutakon vetítenek. A kamionosoknak ellenőrzésekre kell számítaniuk az ország egész területén.

Figyelem, azon az útszakaszon, ahol az előzést a „Tehergépkocsival előzni tilos” tábla (KRESZ 1/175. (II. 5.) 14§ (1) g) 33. ábra) tiltja, az előzési tilalom minden 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozik! Ilyen tiltás van mások mellett érvényben az M7-es autópályán a 17-es kilométerszelvénytől Székesfehérvár irányába a 64-es kilométerig!

Amennyiben a jelzőtáblán számérték is megjelenik (33/a. ábra), az előzés tilalma csak az ezt az értéket meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra vonatkozik.
 

MKFE