Menü

Blog

Érdekességek

Celebek a volán mögött – 1. rész

Ha egy kamionsofőrre gondolunk, egy kimerült, ideje nagy részét volán mögött töltő embert képzelünk el. Vannak azonban nyughatatlan elmék, akik a vezető fülkéből kilépve a hollywoodi vörös szőnyegre léptek rá, következő munkaállomásként. Az alábbi blogposztban egy csokorba szedünk pár hírességet, akik baseball sapkában és tonnák tízezreivel maguk alatt kezdték pályafutásukat, hogy tövig nyomhassák a gázpedált a rivaldafény felé.
  1. James Cameron
Oscar-díjas forgatókönyvíró, rendező, producer, kamionsofőr. A Terminator, Titanic és Avatar kasszasikerekben és kultikus hollywoodi alkotásokban közreműködő James Cameron számára, nem az írógép volt az első munkaeszköz. Cameronnak fiatal évei elején nem csak a képzelőereje, de a kamionja is hatalmas sebességgel száguldott. A volán mögött pénzt kereső, későbbi rendező vezetés közben, szinte minden alkalommal a forgatókönyvein gondolkozott. Nem a vezetési vágy, hanem a túlélés vitte rá a fiatal Jameset arra, hogy fenntarthassa életét, hiszen kifejezetten szegény családból származott. Elmondása szerint minden egyes alkalommal, ha eszébe jutott egy jó ötlet, a kamionnal lehúzódott, hogy leírhassa azt – nem nehéz kitalálni, hogy melyik életutat szerette volna tökéletesíteni. Cameron az élő példa arra, hogy sosem szabad gátat szabni az álmodozásnak.
  1. Elvis Presley
A Király. A legtöbben így emlegették Elvist, utalva a rock n’ roll karrierjére. Minden idők egyik legjobb, ha nem a legjobb könnyűzenei előadója kénytelen volt a volán mögött kezdeni a zenei karrier előtt. Az iskola elvégzése után, fiatal felnőttként a magát kamion vezetői ülésében találó Elvisnek nem szántak fényes jövőt. Kortársai és az idősebb generáció egyenesen arra buzdította, hogy soha ne szálljon ki a vezető fülkéből, mert zenészként soha nem fogja vinni semmire. Úgy tartják, hogy egy művész mindenben képes inspirációt találni, igaz volt ez Elvis esetében is. Dacolva a bizalmatlankodókkal, a Király köpött a negatív véleményekre és az utak helyett a színpadot és a világhírnevet választotta. A rockabily egyik jeles alakja, Eddie Bond is azok közé tartozott, aki azt mondta Elvisnek, hogy a volán mögött többre fogja vinni. Válaszul a köztük lezajlott beszélgetésre, Elvis egy kiadónál felvette a That’s All Right Mama című számot. Ettől kezdve, a Királynak csak a színpad volt a munkahely.
  1. Liam Neeson
Az Arnold Schwarzenegger – Sylvester Stallone vonalat, a napjaink filmes hősei közt tovább vivő Liam Neesonnak nincs legyőzhetetlen kihívás. Mint életútjából kiderül, Liam az életben is hasonló viselkedést tanúsít, mint filmjeiben. Nem törődve a kihívás nehézségével, nem létezik számára megoldhatatlan és legyőzhetetlen feladat. Az észak-ír rosszfiú az egyetem befejeztével és a filmes karrier kezdete előtt, a Guinness raktárában kezdett el dolgozni targoncavezetőként, 1976-ban. A raktárban való körbe-körbe gurulás egy kis járművön nem elégítette ki Liam munkavágyát, így került egy rövid időre a kamion volánja mögé, ahonnan meg sem állt a filmes szakmáig. A kamionos életmódot egy viszonylag rövid ideig, két évig űzte. 1978-ban pedig elhappolta első filmszerepét. Mondhatnánk, hogy minden kezdet nehéz, de az Elrabolva filmek sztárja szinte biztos, hogy fél vállról vette és kisujjból oldotta meg a közúti akadályokat.