Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez

Céges jármű: hogyan bánj vele?

A céges autók sokszor létfontosságúak és elengedhetetlenek, hiszen a munkavállalók ezek segítségével végzik munkájukat. Fontos, hogy amennyiben céges gépjárműt kapsz, legyen az személyautó, vagy tehergépjármű, ugyanúgy bánj vele, mintha a sajátod lenne.

Hogyan járunk a saját autónkkal?

Mivel mi kuporgattuk össze az árát, mi fizetjük a benzint és a szervizelést, minden ponton kíméljük és óvjuk a technikát, hogy lehetőleg minél kevesebbet kelljen rá költeni. Saját autónkban igyekszünk a lehető legkevesebb kárt tenni, úgy közlekedünk, hogy még véletlenül se karcolódjon meg a karosszéria. A bevásárló központban is távolabb állunk meg a bejárattól, ezzel is csökkentve annak a kockázatát, hogy valaki nem figyel és „ránk nyitja” az ajtót. Saját autónkat nem mossuk le minden áldott héten, így késleltetve a rozsdásodást – pláne nem gépi mosóban. Az autópályán nem próbáljuk ki, mennyit bír a gép, gyorsításkor soha az életben nem forgatjuk autónkat a maximális teljesítményen. Gyermekeink nem ehetnek az autóban, az első ülések háttámláját pedig nylon partedlivel védjük a cipőnyomok ellen. Egyszóval, mindent megteszünk, hogy sokáig újszerűnek hasson az autó, hogy sokáig örömünket leljük benne, és főképp, hogy ha eljön a csere ideje, jó áron tudjuk eladni.

És a céges járművekkel?

Ugyanúgy, mint sajátunkkal.

Tipikus elhasználódások

A széthajtás az egyik leggyakoribb hiba. A kíméletes használat egyik legfontosabb eleme, hogy hidegen ne kapjon nagy terhelést a motor. Aki erre nem figyel, az a szokásosnál sokkal nagyobb kopást okoz a motorban, gallyra vágja a turbófeltöltőt, ráadásul jelentősen megnöveli a kocsi fogyasztását is. Sok flottás autónál arra kényszerül az eladó cég, hogy értékesítés előtt nagyobb összeget költsön a kocsira, mert abban például megállt a turbó.

A karosszéria sem köszöni meg a mostoha bánásmódot. A szupermarket parkolójában elszenvedett sérülések és a parkolóház oszlopának manőverezett járművek sérülései is ide tartoznak. Nem ússzák meg általában a lökhárítósarkok ezeket a lenge mozdulatokat, a szűk helyek pedig az ajtó élek megrontói.

Az autók utastérét sem kímélik jobban, mint a karosszériát. Gyűrűvel a szakadásig kikoptatott váltógombok, az egykezes, tenyérrel kormányzós produkcióktól pedig fényesre csiszolt kormánykerekek árulkodnak korábbi gazdájukról.

A céges autó tehát ugyanolyan használati tárgy, mintha a sajátod lenne, így minden munkáltató számára nagy segítség, ha vigyázol rá és becsben tartod azt!

Szeretnél megtudni minél több információt a szakmáról, és arról, nálunk hogyan működik a céges autó kérdés, kövesd a BestCamion Facebook oldalát!

Címkék:
tanácsok, céges autó