Menü

Blog

Praktikus tanácsok használt gépjármű vásárláshoz

Céges autó vásárlása

A kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok számára is kulcskérdés, hogy vásároljanak-e a cég számára autóállományt vagy sem. Léteznek olyan megoldások is, amelyek esetében nincs szükség vállalati járművekre, de ha mégis úgy döntünk, hogy céges autó vásárlásra adjuk a fejünket, néhány dologra érdemes odafigyelni.

Hogy mik azok, amelyekre elengedhetetlen nagy hangsúlyt fektetni? Lássuk!

Az első és talán legfontosabb, hogy el kell határozni magunkat, hogy akarjuk-e az autókat vagy más megoldás után nézünk. Léteznek olyan megoldások is, amelyek alapján a dolgozók saját autójukat használják a munkaügyek lebonyolítására is. Ebben az esetben azonban mindig szükséges valamilyen dokumentációt leadni a vállalat felé, amely így el tudja számolni a cég számlájára vásárolt üzemanyagot. Ha viszont a céges autó vásárlás mellett tesszük le voksunkat, az első lépés, hogy eldöntsük, használt vagy új járműveket vásárolunk.

Használt autót cégautónak elsősorban a kis- és középvállalkozások vásárolnak, aminek oka általában az, hogy nincs nagyobb forrásuk új autó vásárlására. Arra azonban sokszor nem gondolnak, hogy használt autó vásárlása esetén ugyan a felére csökken a beszerzési ár, mégis magasabbak lesznek a fenntartási költségek. Mivel a használt autó árára nincs áfa-visszaigénylési lehetőség, így azt a költséget sem téríthetik vissza számukra. Amennyiben mindenképpen használtan szeretnénk céges autót beszerezni, csekély szervizigényű gépjárművet kell választani, valamint vásárláskor mérlegelni kell, hogy a finanszírozáshoz nehéz külső forrást bevonni.

A céges autók után külön adót, cégautóadót kell fizetni minden negyedévben, amelynek összege attól függően változik, hogy mekkora a gépjármű hajtómotorjának teljesítménye és milyen környezetvédelmi osztályba sorolják azt. A fizetendő összeg közel 8 ezer forinttól egészen 22 ezer forintig terjedhet.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy autóvásárláskor illetékfizetési kötelezettségünk van, melynek mértékét a gépjármű hajtómotorjának hatósági nyilvántartásban feltüntetett (és kilowattban kifejezett) teljesítménye, valamint a gépjármű gyártási évétől számított kora határozza meg.

A gépjárművek után baleseti adót is kell fizetni, melynek összege függ attól, hogy milyen felelősségbiztosítási szerződést kötünk a biztosítóval. Amennyiben határozatlan időre szólót írunk alá, az adó alapja az éves biztosítási díj, határozott tartalmú szerződés esetén pedig az ezen időszakra megállapított díj. A baleseti adó mértéke cégautó esetében is a biztosítási díj 30%-a. Ezt az adót a biztosítási díjjal együtt a biztosítónak fizetjük, aki továbbítja az adóhatóságnak.

További kedvező dolog a céges autók vásárlásakor, hogy a javítás-karbantartás szervizköltségének összköltségéből az áfa 50 százalékát visszaigényelheti a tulajdonos vállalkozás, míg autóbérlés vagy saját gépjárműhasználat esetén ez nem lehetséges.

Megéri-e a céges autó vásárlása? Ha kis létszámú cégről beszélünk, amelynek tőkéje lehetővé teszi az járművásárlást, úgy a cégvezető mindenképpen járjon céges autóval. Céges autónál viszont mindenképp figyelembe kell venni, hogy amennyiben a társaságnál adóhiány keletkezik, illetve végrehajtási eljárás indul ellene, a cégautó lesz az első, amit lefoglalnak.

Saját cégünk esetében is van vállalati autóállomány, amelyet nap mint nap használnak kollégáink. Cégünkről további információt a Rólunk menüpont alatt kaphatsz!