Menü

Blog

Iparági hírek

Az Európai Bizottság iránymutatása a vezetési idő meghosszabbításáról

Az Európai Bizottság hivatalos iránymutatást hagyott jóvá, amely lehetővé teszi a munkaidő meghosszabbítását vészhelyzet idején. Ezt minden uniós ország igénybe tudja majd venni, ha szükségessé válik. Például, ha az ellátási láncok megszakadnak (mint a világjárvány kezdetén), vagy ha természeti katasztrófa történik (mint a közelmúltban Németországban történt árvíz).
Az átmeneti rendelkezések értelmében a napi vezetési idő heti öt alkalommal 10 órára növelhető. Ezzel egyidejűleg a heti maximális vezetési idő összesen 59 órára emelkedik, olvasható az iránymutatásban.
Ezen túlmenően a belföldi szállítmányozásban lehetőség lesz két egymást követő heti csökkentett pihenőidő kivételére, feltéve, hogy ezt később kompenzálják. Ez akkor lehetséges, ha a járművezető négy egymást követő héten legalább négy heti pihenőidőt teljesít, amelyből legalább kettő normál (nem rövidített).
A heti pihenő bármely csökkentését egyenértékű szünettel kell kompenzálni, amelyet megszakítás nélkül kell megtartani a kérdéses hetet követő harmadik hét vége előtt.
Így, ha a járművezető két egymást követő héten két csökkentett heti szünetet tart, akkor következő heti pihenőidőt meg kell előznie a kompenzációnak.
Ne feledjük: a fent említett engedmények csakis vészhelyzet esetén lehetségesek!
trans.info