Menü

Blog

Iparági hírek

Az EU Bizottság 10 napot adott Németországnak - a szigorítás a határon aránytalan

Németországra egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik a szigorított határátlépési szabályok miatt, amiket a cseh, szlovák és tiroli határon vezettek be 10 napja. Az Európai Bizottság panaszlevelében, amit Michael Clauss német nagykövetnek címeztek, az EU 10 munkanapot adott Németországnak arra, hogy megmagyarázza a szigorítást.

„Úgy gondoljuk, hogy Németország célja – a közegészség védelme a járvány során – kevésbé korlátozó intézkedésekkel elérhető,” – idézi a Die Welt a Bizottság levelét.

Az EU Bizottsága tíz munkanapon belül várja a választ. Elméletileg bírósági eljárást is kezdeményezhet Németország ellen, amennyiben a válasz nem érkezik meg vagy nem kielégítő. A német sajtó szerint azonban egy ilyen eljárás a jelenleg zajló járvány miatt nem valószínű.

Egyébként, az EB hasonló levelet küldött Belgiumnak, Magyarországnak, Dániának, Svédországnak és Finnországnak is, mivel ezen országok határintézkedéseivel sem ért egyet a bizottság.

Az EU sürgetésére az uniós államok európai miniszterei tegnap, kedden vitatták meg, hogyan tovább a belső határokon. Ugyanakkor, amikor Németország bejelentette, hogy 8 nappal meghisszabbítja az ellenőrzéseket a szóban forgó határokon. Tehát a jelenlegi helyzet szerint március 3-ig még számítani kell rá, hogy kérik a határon a negatív koronavírus teszteredményt és az online regisztráció bizonylatát.

trans.info