Menü

Blog

Érdekességek

Az elektromos billencs akár 110 tonnát is elvisz, és nem kell töltőre dugni

Bár az elektromos járművek népszerűsége folyamatosan nő, a feltöltésük továbbra is problémás tud lenni. Úgy látszik, hogy nem mindig. Az eMining AG svájci cég kidolgozott egy olyan járművet, ami magát tölti fel.
A Komatsu eDumper alapján kidolgozott jármű a világ legnagyobb elektromos járművet. A 45-tonnás billencs, amelyet kőfejtőkben használnak, képes 65 tonna rakományt elvinni. A járművet nem kell tölteni, hála a svájci cég által kidolgozott technológiának.
Az akkumulátorokban tárolt energiát hegymenetben használják a jármű hajtására, amikor nincs megrakodva fejtett anyaggal – olvassuk a gyártó honlapján.
Amikor a megrakott jármű lejön a hegyről, lényegesen nagyobb a tömege – 110 tonna. A jármű tömegének és a rézsű megfelelő dőlésszögének köszönhetően nem kell energia, hogy lemenjen rajta. Sőt, ennek során energiát is termel, hogy a következő felkapaszkodáshoz használhassa azt, amikor újra hegymenetben meg. Tehát a járművet nem kell töltőre csatlakoztatni.

A gyártó az állítja, hogy az alkalmazott technológiának köszönhetően az eDumper lehetővé teszi év 130 tonna CO2 és 50.000 liter üzemanyag megtakarítását.
trans.info