Menü

Blog

Praktikus tanácsok gépjármű fenntartáshoz

Ablaktisztítás könnyen és gyorsan

Az ablaktisztítás kulcsfontosságú minden gépjármű esetében, így a tehergépkocsiknál is, hiszen a piszkos szélvédő akadályozhat abban, hogy tisztán láss minden helyzetet az utakon. A biztonság érdekében az összes megállónál tisztítsd szélvédőd üvegét, így semmi nem fog akadályozni az úton!

Hogyan tartsd tisztán a kamionod ablakát?

Mutatunk pár tippet az otthoni tisztításra!

A méregdrága ápolókat magunk mögött hagyva, házi praktikákkal is könnyen és egyszerűen tisztán tarthatjuk járművünk szélvédőjét. Persze, ha útközben van szükség a bogarak és szennyeződések eltávolítására, a benzinkutakon található tisztító folyadék is megfelelő a célnak, de érdemes időközönként otthon is megszabadulni az üvegre tapadt lerakódásoktól.

1. A csík- és karcmentes ápolást a legpuhább acélgyapottal, pólóval, zoknival és vízlepergetős ablakpucolóval érheted el. Először célszerű áttörölni a felületet az acélgyapottal, hogy minden folt és letapadt szennyeződés eltűnjön a szélvédőről, majd az ablaktisztítóval átitatott zoknival kell megtisztítani az üveget. Utolsó lépésként pedig a nedves, tiszta póló szükséges a tökéletes ápoltsághoz.

2. Kipróbálhatjuk azt is, hogy milyen eredménye lesz annak, ha ecetes ruhával dörzsöljük be az üveget. Az öblítővízbe egy evőkanál alkoholt helyezve tükörfényessé tehetjük a felületet. Érdemes nedvszívó ronggyal vagy újságpapírral áttörölni a folyamat végén az ablakot a teljes tisztaságért.

3. Az üveg portalanítására több megoldási lehetőség is létezik. Az egyik szerint egy krumplit megpucolva és azzal áttörölve a szélvédőt, a por minden szemcséjét eltávolíthatjuk a felületről. Tiszta vízbe mártott szivaccsal lemosva és puha rongyal vagy újságpapírral áttörölve érhetjük el a teljes makulátlanságot. Ha az öblítővízbe egy evőkanál alkohol kerül, az üveg ebben az esetben is fényes és csíkmentes lesz.

4. Téli fagyban is van könnyű megoldás az üveg tisztítására. A jeget sós vízzel érdemes eltávolítani, egy liter vízben 10 dkg só feloldásával csodákat érhetünk el a jéggel szemben. Pár perc áztatás után könnyen letörölhető a felszín, kaparás és idegeskedés nélkül indulhatunk útnak a hideg, fagyos reggeleken is.

Mikor érdemes tisztítani az üveget?

Ahhoz, hogy a szélvédő felülete ne legyen foltos és homályos, száraz, felhős időben javasolt az ablak takarítása. Érdemes minden hosszabb utazás előtt megtisztítani a szélvédőt, illetve útközben is, hogy a szennyeződések ne zavarhassanak a koncentrációban és abban, hogy kiláss az üvegen. Sokszor nagyon zavaró tud lenni, ha az esti fényszórók áradatában a foltok vagy csíkok miatt nem látsz át a szélvédőn.

A hosszabb utakon a bogarak is szennyeződést okoznak a szélvédőn, számtalanszor csak alapos súrolás árán jönnek le az üvegről. Ezek lemosása azonban elkerülhetetlen ahhoz, hogy az ablakon komfortosan kiláss. Az ablaktisztítás a tehergépjármű vezetőinek is alapvetőnek kell lennie saját és rakományuk védelme érdekében!

Vezess biztonságosan, tisztítsd rendszeresen szélvédődet!

Cégünkről további információt a Rólunk menüpont alatt kaphatsz!