×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez

A türelem és a nyugalom fejleszthető: Mutatjuk is hogy mit kell tenned

Egy hivatásos gépjárművezető rengeteg stresszhatásnak van folyamatosan kitéve. Nem csoda ha néha elszakad a cérna. Vannak akiknek ez már olyan szintet lépett át, hogy rámegy az egészségükre. Pedig a türelem és a nyugalom fejleszthető és abban a szakmában amiben ti dolgoztok, elengedhetetlen.

Gyakori, hogy egy gépjárművezető kiég a sztrádán töltött évek alatt, a folyamatos stresszhatásoktól, készenléti és ébrenléti hajrától, ami nem is csoda. Ők egyszerűen végérvényesen türelmetlenekké ingerültekké válnak, nem csak alkalmanként hanem sajnos attitűdjük lesz ilyen, amin nehéz már változtatni. Azok azonban, akik még nem jutottak ilyen súlyos szintre azok könnyedén változtathatnak kialakult rossz szokásukon. Mivel mindannyiunknál van hogy elszakad a cérna, először nem biztos, hogy szakemberhez kell fordulnunk, csak akkor, ha ingerlékenységünk, türelmetlenségünk már negatívan befolyásolja munkavégzésünket. Most mutatunk pár egyszerű ötletet, hogy mivel tarthatod kordában idegességedet.

1. Lazíts!

Már megint a végtelen dugóban ülsz? Sebaj, dőlj hátra és ereszd ki a gőzt, mert attól, hogy felrobbansz a dühtől, még nem oldod meg a helyzetet. Használd ki az alkalmat, kapcsold be a rádiót, és adj egy élő koncertet. Az sem számít, ha az előadásod hamis, a lényeg, hogy hozd magad szokatlan helyzetbe és indítsd könnyedén a napot!

2. Nevess!

Vannak olyan szituációk, melyek túl abszurdnak tűnnek a derűhöz. Látszólag. Minden szarkazmus vagy morbiditás nélkül próbáld meg humorral kezelni az egyébként szerencsétlen és bosszantó helyzeteket, tudományosan igazolt ugyanis, hogy a nevetés csökkenti a stressz hormonokat. Indíts el egy jó stand up comedy videót, garantáltan nem bírod majd ki röhögés nélkül!

3. Számolj és lélegezz!

Egy fárasztó munkanap után végre kiálltad a határokon kígyózó sort, elvégeztél egy halom papírmunkát is, de még egy csomó minden hátra van?.. Nyugi! Ahelyett, hogy felrobbannál, végy egy mély lélegzetet, és számolj tízig. Bár ez a módszer banálisan hangzik, hidd el, gyorsan csökkenti a frusztrációt.

4. Gondolj másra!

Az örökös közúti feszültség kikészít? Folyamatosan időre kell odaérned mindenhova, de a forgalom egyszerűen ellehetetleníti a terveidet. Ismerős? Nem kell menekülőre fogni egyből! Ha már úgyis rajtad kívülálló dolgok akadályozzák meg a haladásod és amúgy sem tudsz mit csinálni, egyszerűen fogadd el, hogy ez van. A főnökeid, a partnerek és a megbízó is megfogja érteni, hogy hiba csúszott a tervbe. Na és? Nyugodj meg, hívd fel az érintetteket, hogy mire lehet számítani, aztán menj be az első benzinkútra, és lepd meg magad valami finomsággal meg egy kis kávéval. Nem lehet folyton teperni mint az őrült! Ebben a szakmában a váratlan helyzetek sora végtelen, és amikor ezt választottad pontosan tudtad ezt. Gondolj ilyenkor inkább arra, hogy ennél azért jóval nagyobb akadályokkal kellett már szembenézned, és játszi könnyedséggel oldottad meg azokat. Engedd el és egyszerűen tedd azt, hogy valami kellemesebbre gondolsz. Például az esti randira a barátnőddel, vagy a közelgő családi programra a gyerekeiddel, vagy a jól megérdemelt hétvégi kocsmázásra a haverokkal. Mindegy mire koncentrálsz, csak ne hagyd, hogy a hirtelen jött ingerültség elszívja az energiádat és felidegesítsen! Ez persze nem könnyű, de gyakorlással ez is fejleszthető.

5. Állj félre és aludj vagy lelkizz egy kicsit!

Korábban már írtunk arról, hogy akár 10 perc pihenés is milyen sokat számít. Ha dugóban vesztegelsz és nem tudsz kiállni, akkor rakj be valami kellemes lágy zenét, vagy hangoskönyvet, esetleg kihangosítóval hívd fel a gyereked, legjobb cimborád, vagy a szerelmedet. Pár szóban mondd el nekik hogy mennyire kiborított a jelenlegi helyzet és hogy egyszerűen szükséged volt a hangjukra, hogy megnyugodj. Egy ilyen telefonra senki sem fog elutasítóan reagálni. Sőt! Nagyon is támogatóan, kedvesen, viccesen fognak reagálni, elhiheted! És ezután már te sem fogsz örjöngeni, mint egy vadállat!

Hidd el, mindig mindenre van megoldás! A lényeg, hogy mindig megtudd őrizni a nyugalmadat.

Címkék: