Menü

Blog

Iparági hírek

A sofőrhiány miatt nem lesz elég sör a boltokban? A probléma valós

A DSLV német fuvarszervezői és logisztikai szövetség és a BGL német áruszállítási egyesület úgy becsülik, hogy a Rajna menén 45-60.000 hivatásos járművezetőre lenne szükség.
A helyzet túl sokat nem fog javulni a következő években. A Közúti Fuvarozók Nemzetközi Egyesülete (IRU) úgy becsüli, hogy 2027-ig ez a hiány még tovább nőhet, és elérheti a 185.000-t.
„A járványhelyzeti válság súlyosbította a járművezetők hiányának problémáját. A szigorítások sok ágazatban vezettek válsághoz, ami megjelent a fuvarszolgáltatások iránti kereslet csökkenésében. Ennek következtében sok járművezető nem akart csökkentett óraszámban dolgozni, és úgy döntöttek, átképzik magukat” – mondta el a „Die Welt” napilapnak Markus Ruetters, az DGL üdítőital-piaci logisztikai szövetség ügyvezető igazgatója.
Ruetters atól tart, hogy a szállítmányozási szakma komoly kihívás előtt találja magát, ha a fuvarszolgáltatások iránti igény visszatér a járvány előtti szintre. Nincs ugyanis meggyőződve arról, hogy minden járművezető, aki munkát váltott, visszatér a régi hivatásához.
A szövetség képviselője úgy becsüli, hogy a járművezetők hiánya az ital-szektorban magában 27.000 embert tesz ki, ami 27.000 fuvarral kevesebbet jelent naponta. Ez ezen termékek kiszállításának biztonságát veszélyeztetheti.
Potenciális eszközök a megoldásra
A fuvarszolgáltatások iránti kereslet növekedése, amit a járványügyi korlátozások feloldása is segít, hamar elhozhatja a fuvardíjak emelkedését és a fuvarkapacitások hiányát.
Több ötlet is megjelent, hogy ezzel hogyan lehet boldogulni. Az egyik lenne, hogy lehetővé tennék 18 évesen a tehergépjárműre való vezetői engedély megszerzését. Idézzük fel, hogy 2013. óta ezért az okmányért csak betöltött 21. életévvel lehet jelentkezni.
Ezen felül beszélnek a hivatásos járművezetők fizetésének emeléséről, akik Németországban évi 29.000 euróval lényegesen az országos átlag alatt vannak. Ezek a fizetések nem vonzóak a németeknek, így a fuvarozóknak külföldről kell járművezetőket keresniük.
Az, hogy nincs munkáskéz a volán mögött nem csak német probléma. Az IRÚ úgy becsüli, hogy 2021-ben Európában a járművezetők hiánya el fogja érni a 25%-t az aktív járművezetők számához képest.

trans.info

Címkék:
sofőrhiány