Menü

Blog

Iparági hírek

A német-brit fuvardíj akár 50% -kal is emelkedhet, figyelmeztet a BGL

Dirk Engelhardt, a németországi teherszállítás, logisztika és hulladékkezelés szövetségi szövetségének (BGL) ügyvezető igazgatója szerint az áruszállítás díja Németország és az Egyesült Királyság között akár 50%-kal is emelkedhet – írja a német szállítmányoási portál, a Verkehrs Rundschau.

Engelhardt szerint „a vámügyintézők krónikus hiánya Nagy-Britanniában” hozzájárul a késésekhez az Egyesült Királyság-EU határán. Engelhardt véleménye szerint az Egyesült Királyság EU-ba irányuló behozatalával kapcsolatos papírmunka-problémák azt jelentik, hogy „egyes közlekedési vállalatok inkább elutasítják a brit fuvarokat”.

A BGL ügyvezető igazgatója hozzátette, hogy a fuvardíjak középtávon feltételezhetően „jelentősen”, akár 50%-kal is emelkedhetnek. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy a vámügyekkel kapcsolatos problémák egy része ezen időn belül megoldódik.

Eközben a Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) által közzétett tanulmány arra jutott, hogy az Egyesült Királyság ma Németország 8. legfontosabb kereskedelmi partnere. Alig három évvel ezelőtt az Egyesült Királyság Németország 5 legfontosabb kereskedelmi partnere közé tartozott.

A felmérés a német vállalkozások körében készült, és az derült ki belőle, hogy ötből 3 vállalat gyengének értékeli üzleti tevékenységét az Egyesült Királysággal. A vállalkozások mindössze 10% -a jellemezte jónak üzleti tevékenységét – ez jóval alacsonyabb, mint az eurózóna országaival kapcsolatos véleményük (ott 33% ez az arány). Sőt, ez az arány még annál is rosszabb, mint amilyennek az EU-n kívüli európai országokkal folytatott tevékenységüket jellemezték (28%).

A DHIK felmérése azt is megállapította, hogy a német vállalatok nagyrészt negatívnak ítélik üzleti kilátásaikat az Egyesült Királyságban a következő tizenkét hónapban. 57% -uk további romlást lát az Egyesült Királysággal fennálló üzleti kapcsolataiban, összehasonlítva az eurózóna országaival (19%), illetve az EU-n kívüli európai országokkal (18%).

Ezenkívül minden hatodik olyan vállalat, amelynek befektetése van az Egyesült Királyságban azt nyiltakozta, hogy ezeket a befektetéseket más piacokra kívánja áthelyezni (vagy már megtette). Ezen vállalatok többsége azt állította, hogy áttelepülnek az EU közöspiacára.
Végül a felmérés válaszadóinak csaknem fele azt mondta, hogy aggasztja a vámok hozzáadásának lehetősége a jelenlegi Egyesült Királyság – EU kereskedelmi megállapodás részeként.

trans.info