Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez

A kamionos szakma rejtelmei

A kamionos szakma sok kihívást rejt magában, így olyan képességekkel és tulajdonságokkal kell rendelkezni a sofőrnek, amelyek alkalmassá teszik a sokszor akár monoton munkavégzésre is.

Még mielőtt bárki belevágna a kamionozásba, érdemes tájékozódni ismerőseinktől arról, hogy hogyan zajlik egy munkanap, vagy milyen feladatokat kell ellátni a fuvar közben. Adott esetben egy próbautat is megtehetünk barátunkkal, hogy saját bőrünkön is megtapasztaljuk, hogy miről is van szó igazából.

Egy ilyen utazás során mindig fontos, hogy ugyanabban a ritmusban éljünk, mint a sofőr, ugyanúgy végezzük tevékenységeinket, mint útitársunk, hiszen csak így élhetjük át igazán a feladatok fontosságát és a kamionos életritmusát. Egy ilyen próbaút során sok szakmai dolgot is elsajátíthatunk, amelyek a későbbiekben a hasznunkra válhatnak.

Nem szabad azonban úgy felfogni a kamionos szakmát, mintha csak utazgatásból állna az élet. Ugyanúgy munkahelyről van szó, mint egy irodai foglalkozás esetében.

Melyek a szükséges jellemvonások?

Fontos átgondolni, hogy valóban jól fogja-e bírni a család nélkül, hosszú heteken keresztül, képes önellátásra, nyelvismerete elégséges-e, képes azonnali döntéseket hozni, van-e térképismerete, vezetési tapasztalata, rutinja, ismeri-e a nemzetközi KRESZ-t.

A leendő sofőr legyen elhivatott, kalandvágyó, fogékony az új dolgokra, alázatos a szakma iránt, az alkalmazkodás képessége is nagyon fontos. Legyen megfelelő szakmai tudás, ismeret birtokában, és természetesen legyenek meg a megfelelő végzettséget igazoló iratai.

Szükséges az alázat, a szakma és a kollégák iránt is. Ne féljünk kérdezni, de tanuljunk meg hallgatni is, hiszen sokat tehetünk ezáltal is szakmai előmenetelünkért és elismerésünkért.

Amennyiben szeretnél még több információt megtudni a kamionos szakma fortélyairól, kövess minket a BestCamion Facebook oldalán!