×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Iparági hírek

A COVID-tanúsítvány kötelező Olaszországban. A külföldi teherautó-vezetőket is érinti?

Az olasz kormány jóváhagyta a COVID-19-tanúsítvány kötelezőségéről szóló dekrétumot minden dolgozó számára, mind a közszférában, mind a privátszférában. A követelmény alól nem vették ki a fuvarozási és logisztikai szektort sem.

A TSL szektor cégeit tömörítő olaszországi szervezet, a Conftrasporto felvilágosításért fordult a hatóságokhoz, hogy ez mennyire fogja érinteni a külföldi fuvarozókat. Közben a média arról számol be, hogy az új követelményekkel elégedetlen olasz járművezetők tiltakozásra készülnek, amely a mai napon kezdődne.

Az olasz hatóságok minden áron szeretnék, hogy az egész társadalom át legyen oltva – kommentálja a média. És tényleg, az új dekrétum komoly korlátozásokat vezet be azok számára, akik nem vették fel az oltást, nem gyógyultak meg, vagy nincs negatív koronavírus-tesztjük.

Ez a három elem teszi lehetővé a COVID-19-tanúsítvány megszerzését (az olasz médiában Green pass-ként emlegetik). Október 15-étől a munkavállaló, kinek nincs, felfüggesztésre kerül, javadalmazásra való jog nélkül.

Kivétel nincs. Az a kötelezettség, ami eddig az iskolai dolgozókat érintette, mindenkire kiterjesztésre került, így a TSL ágazat képviselőire is.

Az olasz teherautó-vezetők már a múlt héten tiltakoztak. Az ottani médiában megjelent az információ, hogy sztrájk készül, konkrétumok azonban nem voltak.

Semmi sem biztos, csak szóbeszédet lehet hallani, amely szerint a „délolasz front” a legaktívabb. Fontos pontként emlegetik a Messinai-szorost (Szicília és Kalabria között –  a szerk.). A járművek nem csak az utakon, de a raktároknál is megállnának, vagy egy gyalogos sebességével haladnának normális tempó helyett. Ez veszélyeztethetné az áruellátást az egész ország nagy disztribútorai számára” – állapítja meg az automoto.it portál.

A cikk elkészültéig azonban nem erősítették meg ezt az információt, mint ahogy a részletes beszámolókat sem a tiltakozás időpontjaival kapcsolatban sem. Követni fogjuk az eseményeket.

Félnek a „tisztességtelen konkurenciától”

Közben az olasz fuvarozási ágazat a Mims Minisztériumtól (olaszul Ministero delle Infrastrutture e della Mobilità Sostenibili, korábban Közlekedési Minisztérium) felvilágosítást vár, hogy milyen mértékig érvényes a COVID-tanúsítvány követelménye a külföldi munkavállalók esetében.

A Conftrasporto két helyzet részletes elbírálására szóllított fel:

- Amikor egy külföldi járművezető dolgozik egy olasz cégnek nemzetközi megbízásban,

- Amikor egy külföldi járművezető dolgozik külföldi cégnek, nemzetközi fuvarban és kabotázsban Olaszországban, és a bejegyzési országban a COVID-tanúsítvány nem kötelező.

A szervezet attól tart, hogy ha kiderülne, hogy a külföldi járművezetőknek nincsen szükségük tanúsítványra, akkor az a tisztességtelen konkurencia példája lenne, hiszen olyan korlátozások nélkül végezhetnének fuvartevékenységet, amelyek kiterjednek az olasz fuvarozókra.

A Conftrasporto azt javasolja, hogy a fuvarozási ágazat számára vezessenek be enyhítéseket a szigorításokban. Ahogy rámutat, ebben a szektorban „nagy a be nem oltottak aránya”, ami következtében a teherautó-vezetők munkájának ellehetetlenítése tiltakozásokhoz vezetne, és komoly következményekkel járna az olasz gazdaság számára.

"A mentességet (…) be lehetne vezetni minden biztonsági intézkedés betartásával, mind a távolságtartás, mind pedig az egyéni védelmi intézkedések betartásával” – javasolja a Conftrasporto.

Azt is javasolja, hogy ajánlásokat vezessenek be, miszerint a járművezetők egyszerűen maradjanak a fülkében, és ne lépjenek kapcsolatba más munkavállalókkal például a fel- és lerakodás során.

Nem pontos előírások

Jelenleg azonban nehéz megmondani, hogy milyen mértékben fogja érinteni a COVID-tanúsítvány követelménye például a lengyelországi járművezetőket. A lengyel szakértők szerint az előírások annyira nem precízek, hogy ma nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy „a hivatásos járművezetők, akik nemzetközi fuvarozást végeznek, Olaszországba behajtva felrakodás/lerakodás/tranzit céljából be kell-e mutassák az uniós tanúsítványt” – ismeri be Katarzyna Piechowska-Strumik, a Transport Logistyka Polska szövetség támogatási igazgatója.

Idén október 15-étől a green pass birtoklásának követelményét kiterjesztik a munkahelyhez való hozzáférésre minden személy esetében, aki hivatásos tevékenységet kíván végezni Olaszországban a magánszektorban. A követelmény ki fog terjedni mindenkire, aki a fenti területeken bármilyen hivatásos, formális vagy önkéntes tevékenységet kíván végezni, akkor is, hogyha az olyan szerződés alapján történik, amelyet a felek külső alannyal kötöttek. Nincs külön előírás, amely a külföldi munkavállalókra, vagy konkrétan a járművezetőkre vonatkozna. Úgy tűnik tehát, hogy a green pass birtoklásának a követelménye vonatkozni fog a nemzetközi fuvart végző hivatásos járművezetőkre is” – írja a Trans.INFO-nak adott válaszában Katarzyna Piechowska-Strumik.

Itt a római konzultól kapott információra, és a TLP-vel együttműködő olasz Franzosi ügyvédi iroda információira hivatkozik.

A green pass meglétének ellenőrzéséért az új előírások értelmében a munkaadó/megbízó felel.trans.info