Menü

Blog

Iparági hírek

A bíróság szigorú a 45 órás pihenő ügyében

A néderlandi cég praktikái ügyében az FNV szakszervezet fordult a Környezetvédelmi és Közlekedési Felügyelethez, hogy vizsgálják meg a De Rooy járművezetőinek pihenő idejét, és amennyiben szükséges, büntessék meg őket. Ezután az FNV a bírósághoz fordult az üggyel. Az eljárás megindítása után az Utrechti Bíróság „szigorúan értelmezte az Európai Bíróság ítéletét a De Rooy Transport cég hátrányára”

A Vaditrans ügyében született ítélet (az európai Bírósági – a szerk.) után egyértelmű volt, hogy a 45 órás heti pihenőt nem szabad a fülkében tölteni” – határozott a bíróság. A bíró további ellenőrzések végrehajtására is utasítást adott a rendszeres heti pihenőkkel kapcsolatban.

Azonban a De Rooy jogásza szerint ennek az ítéletnek a jelentése a gyakorlatban ennyire azért nem világos. A fuvarozó az Államtanácshoz fellebbezett az ítélet ellen.

A cég ügyvédje a fellebbezés mellett érvelve rámutatott a felügyelettől kapott iratra is. Kiderül belőle ugyanis, hogy a bírságokat azokra a járművezetőkre szabták ki, akik a teherautó közelében tartózkodtak, a tachográf adatai pedig azt mutatták, hogy pihennek hétvégén. A jogász szerint ez a teherautó megközelítésének tilalmát jelenti – számol be az nt.nl néderlandi fuvarozási portál.

Az első tárgyalás során, amelyre múlt hét szerdán került sor, kiderült, hogy az ILT felügyelet (amely többek között a teherautó-vezetőket ellenőrzi) nem végezte el a pontosabb ellenőrzéseket az Utrechti Bíróság utasításának megfelelően. A Felügyelet szóvivője elmagyarázta az Államtanács előtt, hogy ez nem volt lehetséges a koronavírus-járvány miatt. Szerinte a tachográf megfelelő ellenőrzéséhez azt ki kell olvasni, az pedig nem lehetséges, mivel a berendezés a fülkében található, és csak ott olvashatók ki belőle az adatok.
A bíróság azon javaslatára, hogy meg lehetett volna kérdezni a járművezetőket a pihenő helyéről, az ILT szóvivője ezt válaszolta:

Nem építhetünk a járművezetők nyilatkozatára, a tachográfok kártyáira van szükségünk” – válaszolt a felügyelet képviselője.

A szakszervezet jogásza a felügyelet hozzáállását abszurdnak tartja. „Még mindig el lehet kérni a kártyát a járművezetőtől. Minden szükséges információt tartalmaz. A tachográf csak azt mutatja, hogy a teherautó mozgásban van-e, vagy egyhelyben áll. Ez nem mond semmit arról, hogy mi történik a hétvégén” – magyarázza.

Az FNV ügyvédje szerint a szomszédos országok, mint pl. Belgium, sokkal szigorúbban állnak a 45 órás pihenő fülkében való eltöltésének a tilalmának az érvényesítéséhez.

Belgiumban a teherautóra azonnal blokádot tesznek, ha a járművezetők az egész hétvégét a fülkében töltik. Ez is az egyik oka, amiért sok cég hétvégére Hollandiába irányítja a teherautóit, mivel az ILT itt úgysem ellenőriz” – tette hozzá az ed.nl portál által idézett jogász.

Az Államtanácsnak néhány hete van dönteni a fuvarozó ügyében – számol be az ed.nl.

Helyiségek a járművezetőknek, mint a disznóknak?

Az Államtanács előtt zajló tárgyaláson derült ki az is, hogy a De Rooy Transport a székhelyén, Son en Breguel mellett szálláshelyeket készít 30 embernek. Az FNV úgy gondolja, hogy harminc alvóhely körülbelül hatszáz járművezető számára túl kevés. A szövetség szóvivőjének, Edwin Atemának a látogatása után magukat a körülményeket kritizálta a helyszínen.

A disznókat sem engednéd be oda – foglalja össze szigorú véleményét Atema a járművezetőknek kialakított helyiségekről, akit az ed.nl idézett.

 

Forrás: trans.info

Címkék:
kamionos életmód