Menü

Blog

Iparági hírek

A BAG tényleg használhatja az útdíjadatokat illegális kabotázs felderítésére

A német kormány a közúti árufuvarozás szabályozásának néhány fontos módosítása mellett szavazott múlt csütörtökön. Az új szabályok szerint az úthasználati díjak adatait a BAG felhasználhatja az illegális kabotázs felderítésére, és az útdíjak is emelkedni fognak.
Múlt csütörtökön a német kormány elfogadta azt a tervet, hogy a BAG ellenőrök felhasználhassák az úthasználati díjakra vonatkozó adatokat a kabotázs és egyéb szabálysértések felderítésére októbertől.
Az útdíjadatok felhasználásával a BAG ellenőrök megtudhatják, hogy egy teherautó mikor lépett be Németországba, és mikor fogja azt elhagyni. Ezen ismeretek alapján könnyebb lesz alátámasztani, hogy illegális kabotázs-műveleteket hajtottak-e végre, és betartották-e a járművezetők óraszabályait.
Emelkednek az útdíjak
Ezenkívül a Bundestag 2021 október 1-jétől módosította a német autópályadíj-szabályozást a légszennyezésre vonatkozó magasabb díjak alkalmazásával. Hozzá kell tenni, hogy az Európai Bíróság 2020 október-i 28-i ítélete miatt Németországnak utólag csökkentenie kell az úthasználati díjak infrastrukturális költségeit. De az EU-s szabályozás ellenére is, összességében az autópályadíjak októbertől a legtöbb jármű esetében magasabbak lesznek.
A Verkehrrundshau szállítási portál szerint így alakulnak majd az útdíjak a teherautók számára október 1-je után:
- Euro 6: 1,2 cent / km (korábban 1,1 cent / km)
- EEV és Euro 5: 2,3 cent / km (korábban 2,2 cent / km)
- Euro 4 és Euro 3: 3,4 cent / km (korábban 3,2 cent / km)
- Euro 2: 7,8 cent / km (korábban 7,4 cent / km)
- Euro 1 és besorolás nélküli járművek: 8,9 cent / km (korábban 8,5 cent / km)

trans.info

Címkék:
útdíj, bag, kabotázs