×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Iparági hírek

500 ezer euró bírságot kaptak, akik megpróbáltak keresztbe tenni a digitális teherszállító platformoknak

Egyes francia szervezetek és cégek megpróbáltak keresztbe tenni a francia piacon újonnan megjelenő digitális teherszállító platformoknak, ezért összesen 500 000 euró versenybírságot kell fizetniük, jelentette be versenyhatóság a múlt héten.
A francia versenyhatóság 500 000 euró bírságot szabott ki a francia B2Pweb közlekedési társaságra és anyavállalatára, a H2P -re, valamint az Evolutrans, Astre, FloTred Union, ASTR, Unostra és OTRE ipari szervezetekre.
A 2016. július és 2018. február közötti időszakban ezek a vállaltok állítólag megsértették a versenyjogot és bojkottálták a versenyt. Pontosabban olyan digitális teherszállító platformoknak próbáltak keresztbe tenni, mint a Chronotruck és a Fretlink, valamint a valós idejű láthatóságot biztosító platformokról, mint például a Shippeo és az EverRoad, amelyek akkoriban viszonylag újak voltak a piacon.
A versenyjogi vizsgálati eljárást a Gazdasági és Pénzügyminisztérium (DGCCRF) kérésére kezdeményezték. A hatóság a múlt héten megerősítette, hogy a szervezetek kihasználták piaci helyzetüket az új versenytársak kárára.
A szervezetek először közös stratégiát dolgoztak ki, amelynek célja a digitális rakományplatformok és a Shippeo nyomkövető szoftver terjedésének korlátozása volt – közölte a versenyhatóság.
A vádlottak ezt követően értesítéseket tettek közzé az interneten és az intraneten, amelyek célja az ügyfelek és a tagok elriasztása a versenytársak szolgáltatásainak igénybevételétől.
Ezek a bejegyzések figyelmeztették a tagokat az állítólagos veszélyekre, amelyek ezen platformok és szoftverek ipari felhasználásából erednének, és próbálták elriasztani őket az új digitális vállalatokkal való együttműködéstől” – magyarázza a versenyhatóság.
Az egyik szervezet még egy lépéssel tovább ment.
A Tred Union csoport még odáig is eljutott, hogy közzétette azoknak a platformoknak a listáját, amelyekkel a tagoknak tilos volt dolgozni” – írja a hatóság.
A hatóság rámutatott a bojkott intézkedések által okozott gazdasági károkra is.
Ezek (a gyakorlatok) a gazdaságnak is ártottak, mivel korlátozták a digitális közvetítőplatformok és nyomkövető szoftverek elterjedésével kapcsolatos hatékonyságot: ezek a nyereségek a fuvarozók közötti erősebb versenyképes ajánlatokkal, ezen platformok alacsonyabb jutalékára és az „üresjáratok” csökkenésére vonatkoznak. ”, amelyek logisztikai és környezetvédelmi költségeket okoznak – áll a döntés indoklásában.
Ennek fényében a versenyhatóság 350 000 euró bírságot szabott ki a H2P és a B2PWeb cégekre, az Astre 50 000 euró, a Tred Union 28 000 euró, az Evolutrans 27 000 euró, a Flo 25 000 euró, az OTRE 10 000 euró, az ASTR 9000 euró és az Unostra 1000 euró bírságot kapott.
Trans.info