Menü

Blog

Iparági hírek

400 eurós kamionos fizetés Németországban: kiakadtak a lengyel fuvarozók

Amint arról a múlt héten beszámoltunk, a Camion Pro kijelentette, hogy az általa megkérdezett sofőrök közül sokan alacsony, 400 euró alatti havi fizetésről panaszkodtak, és azt nyilatkozták, hogy sem nyugdíj-, sem más térsadalombiztosításuk nincs.

Néhányan azt is mondták, hogy le kellett mondaniuk a fizetett szabadságról és a betegszabadságról.

A nagy többség azt állította, hogy nyolc-tizenkét hétig szokott dolgozni egyhuzamban anélkül, hogy hazament volna.

A Camion Pro felmérése és elemzése felbőszítette a ZMPD-t, Lengyelország fő közúti szállítmányozói zövetségét. A felmérésről a LinkedIn-en írva a ZMPD azt állította, hogy a Camion Pro kutatásának csupán az volt a célja, hogy „a lengyel közúti fuvarozási ágazatot lejárassa”.

A ZMPD a Camion Pro-t azzal vádolta, hogy a rágalmazásra azért került sor, mert a mobilitási csomag szabályai nem korlátozták kellőképpen a lengyel fuvarozók tevékenységét Németországban.

Piotr Mikiel, a ZMPD képviselője határozottan visszautasította a jelentés azon állítását, hogy a lengyel fuvarozók 400 euró alatti havi fizetést fizetnek:

„Senki sem tudja, honnan származik a 400 eurós összeg a német tanulmányban. Ennyi pénzért egyetlen szakmában sem lehet alkalmazottat találni. Németország azonban meggyőzi az Európai Bizottságot, hogy ez a valóság a lengyel közlekedésben. Ilyen díjazásért egyetlen sofőr sem dolgozna. Nehéz rabszolgamunkáról beszélni akkor, amikor a sofőrök legalább 6000 PLN (kb 488 ezer forint – a szerk.) fizetés kapnak, ami kétszer annyi, mint a lengyel minimálbér.”

A ZMPD-s Anna Brzezińska Rybicka szintén megbízhatatlannak minősítette a Camion Pro tanulmányát. Ő ezt nyilatkozta:

„Nem hallottunk arról, hogy egy ukrán sofőr rabszolgamunkát végzett volna, és arra kényszerítették volna. Senki nem jelentett nekünk ilyen rabszolgamunkás esetet. Éppen ellenkezőleg, sok ukrán családdal vagyunk személyes kapcsolatban, akik a háború elől menekültek ide, hogy a Lengyelorságban dolgozó sofőr férjükhöz költözzenek. Vannak sofőrök is, akik harcolnak Ukrajnában, és a munkaadóik támogatják őket.”

 

Forrás: trans.info

Címkék: