Menü

Blog

Hírek

3.000 eurót bírság; ha kisbusszal visznek a kamionhoz, az nem számít pihenésnek

A teherautó-vezetők, akik busszal mennek munkába, nem használhatják fel ezt az időt pihenésre – tájékoztat a néderlandi közúti ellenőrzés, az ILT. A felügyelők ebben a hónapban két bírságot szabtak ki járművezetőkre, akik a buszban töltött időt éppen munkaszünetnek számolták el.

Az ILT az egyik járművezetőt szerdán kapta el Aalsmee-ben az ellenőrzés során, nem messze Amszterdamtól. A járművezetőt éjszaka kisbusszal vitték a teherautóhoz, ezt az időt pedig kézzel pihenő időnek rögzítette, ami a felügyelők szerint nem engedélyezett.

Hasonló szabálysértést állapított meg a felügyelet a múlt héten Bodegravenben, Dél-Hollandia tartományban egy ellenőrzés során. A kamionost is busszal vitték dolgozni, és a három órányi utat a tachográfon pihenő időként tüntette fel.

Mindkét járművezetőt 1500 euró bírsággal sújtották a menetidő és a pihenő idő megsértééért. 9 és 11 órányi munkavégzési tilalmat is kaptak.

Személyautós menet a kamion mögött és szigorú büntetés

Az egyértelműség kedvéért idézzük fel, hogy a teherautó követése személyautóval nem tekinthető pihenőnek vagy szünetnek. És éppen ilyen manipulációt végeztek tavaly a lett és észt járművezetők Dániában. A dán szervek ezt a munka- és pihenő időre vonatkozó szabályok egyértelmű megsértéseként értékelték. Hasonlóan a néderlandi helyzethez a kamion mögött való utazást nem lehet pihenőként elszámolni, így mindkét kamionost megbüntette a dán rendőrség egyenként 105.000 és 106.000 dán koronára (kb. 5.000.000 forint). Ezen felül a rendőrség kérvénnyel fordult a bírósághoz, hogy vonják be a teherautó-vezetési engedélyüket.

 

Trans.Info

Címkék:
büntetés