×

Cookie beállítás

Menü
×

Cookie beállítás

Menü

Blog

Iparági hírek

2 hét múlva kezdődtek volna egyes brit vámellenőrzések, de a brit kormány tovább húzza

"A Brexit, az Brexit" - válaszolt a brit kormány, amikor a fuvarosok azt kérték, hogy könnyítsék meg az európai sofőrök munkavállalását az országban a sofőrhiány enyhítése végett.

Úgy tűnik, amikor az áruszállítás ellenőrzéséről van szó a határon - ami jelentős kellemetlenséget okozna a brit lakosságnak és a kereskedelemnek is -, más a baba fekvése. A brit kormány ismét elhalasztotta a jövő hónapra tervezett vám- és állat-egészségügyi ellenőrzések bevezetését. Az új határidő 2022 január 1.

Az EU-nak nem okozott különösebb gondot a járvány közepette bevezetni a Brexit után a brit áruk ellenőrzését a határon, a brit kormány azonban a koronavírusra és a globális ellátási problémákra hivatkozva tovább halogatja az ellenőrzések bevezetését.

A brit kormány a következő ütemtervet jelentette be kedden:

- az agrár-élelmiszeripari termékek behozataláról szóló előzetes értesítés követelményét 2022. január 1-jén vezetik be, és nem 2021. október 1-jén.

- Az export-egészségügyi tanúsítás új követelményeit, amelyeket 2021. október 1 -jén kellett volna bevezetni, 2022. július 1 -jén vezetik be.

- A 2022. január 1 -jén bevezetésre kerülő állat -egészségügyi bizonyítványokat és fizikai ellenőrzéseket az SPS árukon (azaz azokon az árukon, amelyekre az egészségügyi és növény -egészségügyi intézkedések alkalmazásáról szóló megállapodás vonatkozik) az állat -egészségügyi határállomásokon 2022. július 1 -jére halasztják.

- a behozatali biztonsági nyilatkozatot 2022. július 1 -jétől vezetik be.

Az egyéb formalitások, például a teljes vámáru -nyilatkozatok és ellenőrzések bevezetésének ütemterve azonban változatlan marad, és 2022. január 1 -jétől lesz alkalmazandó.

trans.info