Menü

Blog

Praktikus tanácsok használt gépjármű vásárláshoz

Használt kamion vásárlása - külső szemle

Sok esetben problémákba ütközünk, ha használt kamion vásárlására adjuk a fejünket. A legfőbb dilemma, hogy biztosan jól döntünk-e, ha megvesszük a kiválasztott járművet. Ahhoz, hogy ez kiderülhessen, néhány lépésen végig kell mennünk még a kiválasztási folyamat közben.

Melyek ezek a lépcsőfokok?

Hogy megbizonyosodjunk róla, hogy a legmegfelelőbb jármű kerül hozzánk, tájékozódnunk kell a megvásárolni kívánt tehergépjárműről. Ez azért fontos és elengedhetetlen, hogy ne érhessen csalódás miután már használod a kamiont.

Az első és talán legmeghatározóbb a külső szemle, amely során kívülről vizsgáljuk át a járművet. Ez azért nélkülözhetetlen, mert így kiszűrhetjük azokat a problémákat, amelyekről az eladó esetlegesen nem akart nyilatkozni.

Érdemes mindezt természetes fénynél, a szabadban megtenni, hiszen így sokkal jobban látszódnak a fényezési, festési hibák.

Figyelni kell a karosszériaelemek találkozásánál az illesztési hézagokat és a lemezvonalak egyenletes futását, valamint a síkból kilógó sárvédőket és ajtószéleket, a megtört szegélyeket és az egyenletlenül futó díszléceket, mert mind arra utalhat, hogy a jármű karambolozott a múltban.. A nem folyamatos szélességű, a motorház- és csomagtértető szabálytalan rései is árulkodóak lehetnek.

Az első és hátsó fényszórók, a lökhárító és a hűtőrács ellenőrzését is meg kell tennünk, hiszen ezeknek a sérülései is kritikusak lehetnek. Ám ilyen esetekben nem szükséges elállni a vásárlástól, hiszen akár egy parkolóban történő kisebb koccanás áldozatai is lehettek ezek az elemek a járművön.

Ne hagyjuk ki a korróziós pontokat se, hiszen ezek is utalhatnak korábbi balesetre. A kerékjárati íveket, az ajtók, a csomagtérfedél alsó részét, a homlokfal kőfelverődésnek kitett lemezeit átnézve tapasztalhatunk rozsdafoltokat, amelyek a hanyag javításnak köszönhetően jelenhetnek meg.

A kipufogó feletti koromfolt a motor kopottságára utal, a gumik egyenletlen kopásának az oka lehet futóműhiba. Szintén a futómű sérülését leplezheti le egy repedt szélvédő is, ugyanis ha a futómű erős ütést kap, kátyútól, szemből elkapott járdaszegélytől, amelyet nem képes elnyelni, a kapott energiát átadja a kaszninak.

Ezeken a pontokon mindenképpen érdemes végig menni már az első megtekintés esetében, hiszen azonnal kiszűrhetőek az esetleges problémák. Ne hamarkodjuk el azonban a döntést, tudjunk meg mindent a megvásárolni kívánt használt kamion múltjáról, és csak utána határozzuk el magunkat!

Amennyiben szeretnél többet megtudni a használt tehergépjárművek vásárlásáról, keress minket elérhetőségeink valamelyikén, vagy kövesd a Cargobull Szerviz Facebook oldalát, hiszen Szervizünk foglalkozik ilyen esetekkel is!