Menü

Blog

Praktikus tanácsok gépjármű fenntartáshoz

Tanácsok kőfelverődés esetére

Sokszor találkozhatunk azzal a problémával, hogy a szélvédő felületére felverődik egy-egy kő. A kisebbekkel nincs probléma, hiszen nem okoznak károkat, viszont a nagyobb darabokkal meggyűlhet a sofőrök baja.

A kőfelverődés kárrendezése azért nehéz, mivel a károkozás nehezen bizonyítható. Nagyon nehéz ugyanis eldönteni, hogy a Magyar Közútkezelő hibáztatható-e, mert a kavicsokat, kátyúkból kihordott kő- vagy aszfaltdarabokat nem távolította el a burkolatról, vagy mi, akik nem tartottuk be az előírt követési távolságot, vagy pedig az előttünk menő autós, aki ugyan vétlen a balesetben, de mégiscsak ő okozta a kárt.

A kőfelverődésből származó üvegkárok a legproblémásabb biztosítási esetek közé tartoznak, csak akkor biztos a kártérítés, ha van cascónk. Az esetek többségében gyorsan és olcsón javítható a szélvédőn keletkezett sérülés, de van, amikor teljes cserére van szükség.

A kötelező biztosítás terhére nem érdemes benyújtani a kártérítési igényt ilyen esetben, mert a biztosítók általában elutasítják ezeket a kérelmeket, mivel a kárt nem közvetlenül az elöl haladó gépjármű okozta, annak vezetője nem tehető felelőssé érte. Ilyenkor, ha nincs erre kiterjedő casco, a károsult viseli a kárt. Az esetek nagy többségében a biztosító a kárigényt elutasítja arra hivatkozva, hogy "nem okozat a kár, hanem velejáró eset", mivel az autózás végül is veszélyes üzem.

Ha nincs az üveg teljes szélességében elrepedve, akkor a több százezres csere helyett érdemes inkább pár ezerből javíttatni, nem csak a kisebb költségek miatt. Bármikor felcsapódhat a következő kő, ráadásul a cserélt üveg soha nem illeszkedik olyan precízen, mint a gyári.

Hogyan javítják a kőfelverődést?

A kagylós, a repedéses és a kombinált esetben az a legfontosabb, hogy minél előbb felkeressünk egy szakműhelyt. Erre nemcsak a tovább repedés kockázata, hanem a sérülés piszkolódásának megelőzése miatt is szükség van. Érdemes a sérülést leragasztani egy ragasztószalaggal, hogy megvédjük a portól és a víztől. A szélvédő három rétegből áll, a belső színtelen, és a külső színezett üveg között biztonsági védőfólia van. Ha felcsapódik a kavics a szélvédőre, az üveg és a fólia között légbuborék keletkezik, amelynek a sérüléshez hasonlóan többféle alaktípusa van.

Amennyiben bármilyen sérülést észlelsz szélvédődön, érdemes mielőtt felkeresni egy szervizet, ahol segítségedre lesznek majd a javítást illetően!

Cégünkről további információt a Rólunk menüpont alatt kaphatsz!