Menü

Blog

Praktikus tanácsok vezetéshez

Kamionos leszel? Kezdő kamionosok figyelmébe 2.

"Kamionos leszel" sorozatunk első részében már megtudhattad, miért érdemes kipróbálni a kamionozást egy ismerőssel, mielőtt élesben belevágsz a szakmába. Ebben a részben arról olvashatsz, hogy mi az, amire közvetlenül indulás előtt kell figyelni, ha már elvállaltad az állást.

Kezdő kamionosok figyelmébe ajánljuk ezt a listát, amiben olyan praktikus tanácsokkal látunk el mindenkit, ami nélkül nem érdemes nekivágni az utazásnak. Sok apróságnak kell eszedbe jutni a fuvar előtt, amihez egy cheklistet adunk segítségképpen!

1. Minden nap használatos személyes eszközök

Ilyen például a hálóruha, ágynemű, amik a pihenés elmaradhatatlan kellékei. Mindenki jobban szeret a saját ágyneműjében aludni, kicsit talán az otthont is idézheti a kamionsofőr számára. A tisztálkodószerekről se feledkezzünk meg, mint például tusfürdő, fogkefe, fogkrém, törölköző, amelyeket érdemes egy külön táskába helyezni, amit a fürdőbe vihetsz magaddal. Célszerű minden napra elegendő ruhával készülni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy bárhol is lesz lehetőség a mosásra. Jobb felkészültnek lenni és több ruhát pakolni.

2. Munkához szükséges eszközök

A munkavédelmi cipő, a láthatósági mellény és a munkás ruha, amiben akár esőben is lehet pakolni elengedhetetlen minden utazás alkalmával.

3. Gyógyszerek

Abban az esetben, ha rendszeres gyógyszerfogyasztó vagy, mindenképpen vidd magaddal a szükséges pirulákat az útra. Ezeken kívül azonban tanácsos összekészíteni egy vény nélkül kapható készítményekből álló csomagot is, amelyből szinte bármilyen probléma esetén tudsz válogatni. Külföldön nehéz, bonyolult, valamint költséges orvoshoz jutni, így szerencsésebb, ha van pár alap gyógyszer a tarsolyodban. A legfontosabb viszont, hogy uniós TAJ kártyával mindenképpen rendelkezz, abban az esetben, ha mégis olyan gond adódna, ami miatt orvosi ellátásra van szükség.

4. Személyes iratok

Személyes irataidról célszerű másolatot készíteni, hogy biztosan legyen nálad egy példány, akármi történjék. Ezeknek, valamint a fuvarozásról szóló iratoknak, és a kamion okmányainak vigyél magaddal egy mappát, amiben egy helyen megtalálhatsz mindent. Ne legyen szanaszét minden papír, hiszen bármikor kérheti a hatóság jogosítványodat vagy a fuvar papírjait is. Annak érdekében, hogy mindenről pontos feljegyzéseid lehessenek, legyen nálad egy füzetet is, ami naplóként funkcionálhat, és amibe minden fontos momentumot le tudsz írni a szállítással kapcsolatban.

5. Pénz

Mindenképpen számoljunk azzal, hogy valahol készpénzzel kell fizetnünk. Ne érjen meglepetés, inkább legyél felkészült! Eurót feltétlenül vigyél magaddal, illetve, ha tudod, hogy olyan országot is keresztezni fog az utad, amely nem eurós övezet, a fogadó ország pénzneméből is legyen nálad. Célszerű bankkártyával is készülni, a legtöbb helyen fizethetünk Maestro kártyával, így, ha a készpénzünk nem lenne elegendő, tartalékként szolgálhat a kártyánk is.

6. Élelmiszer, innivaló

Minden utazás előtt készülj olyan élelmiszerekkel és innivalóval, amely pár napra elegendő lehet és nem romlik meg. Konzervek, kenyér és víz például ideális megoldás abban az esetben, ha nem tudsz olyan helyen megállni, ahol vehetnél élelmiszert. Az indulás napjára érdemes szendviccsel készülni, amit még aznap el tudsz fogyasztani.

7. Egyéb fontos eszközök

Ide sorolhatjuk a kávéfőzéshez kapcsolódó edényeket, poharat, bögrét, tányért, főzőedényt, gázfőzőt és vizes palackot, amelyek szükségesek az étkezésekhez, illetve a reggeli kávéhoz is. Mindezek mellett célszerű útikönyvet, szótárat, térképet magaddal vinni, hogy bármilyen helyzetben meg tudd állni a helyed.

Ha mindezeket jól átgondolod, és mindent bepakolsz indulás előtt, nem érhet meglepetés semmilyen helyzetben utazásod során!

Cégünkről további információt a Rólunk menüpont alatt kaphatsz!