Menü

Blog

Praktikus tanácsok használt gépjármű vásárláshoz

Használt tehergépjárművek - állapotfelmérés

Használt tehergépjárművek vásárlása esetén nagyon aprólékos odafigyelésre van szükség, hogy ne történjen semmi probléma a vétel folyamata során. Az állapotfelmérés folyamatában kerül szemügyre a jármű teljes egésze, amely a jó vásár elengedhetetlen része.

Mely részeket célszerű megvizsgálni?

1. Kipufogógáz összetétele

Nem csak azért fontos tudnunk hogy autónk teljesíti-e a környezetvédelmi normánkat, mert szennyezhetjük környezetünket, hanem mert súlyos százezres, akár milliós kiadásoktól menthetjük meg magunkat.

Amennyiben a jármű nem a gyári értékeket produkálja, az alábbi területek rejthetnek hibákat, melyek további felderítése és hibajavítása súlyos pénzeket emészthet fel:

  • üzemanyag ellátó rendszer,
  • gyújtás alkatrészei,
  • kipufogó rendszer,
  • katalizátor,
  • motor henger kopás,
  • motor mechanikai alkatrészek, például főtengely, hengerfej alkatrészei.

Egy ilyen vizsgálat még azért is hasznos, mivel az autó meg van kicsit hajtva álló helyzetben, így láthatjuk szemmel a nem megfelelő színű gázokat, amik kopásra utalhatnak.

2. Fékhatás mérése

Autónk egyik legfontosabb biztonsági tartozéka a fék, nem kérdéses, hogy jó állapota nagyon fontos. A fékpaddal a tényleges fékerőt, annak eloszlását lehet mérni, hiszen fontos, hogy a fékek oldalanként egyformán fogjanak, valamint a kézifék állapota is a kívánt legyen.

Egy rossz fékkel rendelkező járművet meg lehet venni, csak számoljunk azonnali felújításával, és alkudjunk le az árból, ha lehet.

3. Futómű vizsgálat

A lengéscsillapítók, rugók állapotát igencsak nehéz szemrevételezéssel megállapítani, ezért javasoljuk a rázópados vizsgálatot. A magyar utak ráadásul átlagnál jobban terhelik a futóművet, így érdemes tisztában lenni a futóművek állapotával vásárlás előtt.

4. Alaphelyzeti áramfelvétel mérés

Ez egy viszonylag egyszerű művelet, azt lehet megmérni, hogy az autónak úgymond nyugalmi, bezárt állapotban mekkora az áramfelvétele. Ebből, és az akkumulátor kapacitásából könnyen ki tudjuk számolni, hogy mennyi idő alatt merül le a jármű használat nélkül.

5. Festékvastagság vizsgálata

Segítségével a fém elemeken meg lehet vizsgálni a festék vastagság értékét. Egy jobb eszközzel könnyen megállapíthatjuk még a profi fényezői munka esetén is , melyik elemek voltak már fényezve.

Ami fontos, hogy a fényezések, illesztések komplex vizsgálata során lehet következtetni arra, hogy a jármű csak kisebb koccanás vagy nagyobb baleset részese lehetett-e. Ha egy autón vannak fényezett elemek, az nem feltétlen probléma, inkább úgy mondom alkutényező.

Ha mindezeket megvizsgáltattad, és megfelelő állapotban találták a járművet, elkezdődhet a vásárlási folyamat!

Amennyiben szeretnél további információkat kapni a használt tehergépjárművekről vagy karbantartásukról, kövesd a Cargobull Szerviz Facebook oldalát!