Menü

Blog

Praktikus tanácsok gépjármű fenntartáshoz

Abroncsápolás - praktikus tanácsok

Az abroncsápolás nem csak a személyautók esetében kulcsfontosságú, hanem minden négy- vagy két keréken guruló járműnél fontos kérdés. Hiszen senki nem akarja, hogy gyakran kelljen gumit cserélni.

Nem csak azért kell odafigyelni az abroncsokra, mert nem olcsó a járműre megvásárolni, hanem azért is, mert ha már egyszer kiadtunk rá egy bizonyos összeget, akkor érdemes kellő óvatossággal kezelni a helyzetet, mindent megtenni azért, hogy megóvjuk az abroncsok épségét a kihasználhatóságuk érdekében.

Persze a kerekek felülete folyamatosan kopik, hiszen azzal érintkezik az aszfalt, a súrlódás mértékétől függően tehát természetesen elhasználódhat a gumi és bizonyos időközönként mindenképpen cserére lesz szükség, de ezt az időpontot megfelelő ápolás mellett a legvégsőkig húzhatjuk.

Mire kell tehát odafigyelnünk az ápolás kapcsán?

Az éppen nem használatos kerekeket alaposan mossunk át, majd száradás után kezeljük le a kifejezetten gumik ápolására kínált termékkel. A kezeletlen gumi kiszárad, kireped, élettartama exponenciálisan csökken azzal szemben, melyet tárolás előtt lekezelnek, és használata alatt is heti rendszerességgel ápolnak.

Az abroncsápoló termékeknek a feladata részben a gumi tisztítása, az esztétikai élmény fokozása, részben pedig az abroncsok védelme a különböző környezeti hatásoktól. Speciális összetevők teszik ellenállóbbá a gumit, például az UV sugárzás ellen. A nem garázsban tartott autóknál egy lehetséges alternatíva az állandó napfény okozta sérülések kiküszöbölésére.

Abroncsok kezelése és tárolása

Ahhoz, hogy a sérülésektől távol tudjuk tartani abroncsainkat, oda kell figyelni pár dologra. Tartsuk távol a gumikat a nyílt lángtól vagy gyúlékony anyagoktól. Célszerű a kerekeket jól szellőző, száraz és állandó hőmérsékletű helyen tárolni, ahol nem éri semilyen környezeti behatás, mint napfény vagy bármilyen nemű csapadék. A vegyszerek, oldószerek, szénhidrogének nem tesznek jót az abroncsoknak, így kerüljük ezeket az anyagokat is, valamint igyekezzünk olyan biztonságos helyet találni nekik, amelyen nem eshetnek semmilyen szúró eszköz áldozatává.

A legjobb teljesítmény és a legnagyobb biztonság érdekében szükséges tehát az abroncsok állandó karbantartása, hiszen ez az a felület a gépjárművön, amely érintkezik az úttal, nyeli el az út egyenetlenségeit, és reagál a különböző manőverekre. Figyelj oda a rendszeres cserére is!

Amennyiben szeretnél még több információt megtudni a kamionokról és az abroncsápolásról is, kövess minket a BestCamion Facebook oldalán!