Menü

Blog

Praktikus tanácsok gépjármű fenntartáshoz

Abroncs ápolási 1x1

Praktikus tanácsok

Nagyon fontos, hogy gépjárművünk abroncsait mindig ellenőrizzük és jó karban tartsuk, hiszen egy nem megfelelő felületű autógumi akár végzetes is lehet!

Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy lecseréljük autónkon a nyári gumit télire és fordítva, az időjárási viszonyoknak megfelelően. Az éppen nem használatos abroncsok ápolása elengedhetetlen, azonban érdemes azokra is nagy hangsúlyt fektetni, amelyek éppen használatban vannak.

Az abroncs élettartama

Figyeljünk oda arra, hogy gépjárművünk gumijait egy idő után mindenképpen le kell cserélni annak érdekében, hogy biztonságban tudjuk használni az autót. Minden guminak megvan a maga élettartama, amelynek elteltével akkor is le kell cserélni őket, ha úgy tűnik, még használhatóak lennének. Ezt az időtartamot szakértők általában tíz évben határozzák meg, akkor is, ha a gumi kopása még nem érte el a kritikus szintet.

Érdemes az öt évnél régebben vásárolt kerekeket minden évben szakemberrel megnézetni, annak érdekében, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni.

Amennyiben a gépkocsi gyártójának van bármilyen ajánlása az abroncsok cseréjét illetően, ajánlott azt betartva kezelni a helyzetet.

Kezelés és tárolás

Ahhoz, hogy a sérülésektől távol tudjuk tartani abroncsainkat, oda kell figyelni pár dologra. Tartsuk távol a gumikat a nyílt lángtól vagy gyúlékony anyagoktól. Célszerű a kerekeket jól szellőző, száraz és állandó hőmérsékletű helyen tárolni, ahol nem éri semilyen környezeti behatás, mint napfény vagy bármilyen nemű csapadék. A vegyszerek, oldószerek, szénhidrogének nem tesznek jót az abroncsoknak, így kerüljük ezeket az anyagokat is, valamint igyekezzünk olyan biztonságos helyet találni nekik, amelyen nem eshetnek semmilyen szúró eszköz áldozatává.

Gumiabroncsok javítása

Amennyiben a gumiabroncs javítására lenne szükség, mindenképpen keress fel szakembert, aki gondoskodik a biztonságról. Ne próbáld meg sajátkezűleg megoldani a problémát, hiszen a legtöbb esetben az abroncs belső felületén lévő sérülések nem láthatóak kívülről. A megmenthető abroncsból könnyen és gyorsan használhatatlan válhat.

A legjobb teljesítmény és a legnagyobb biztonság érdekében szükséges tehát az abroncsok állandó karbantartása, hiszen ez az a felület a gépjárművön, amely érintkezik az úttal, nyeli el az út egyenetlenségeit, és reagál a különböző manőverekre. Figyelj oda a rendszeres cserére is!

Cégünkről a Rólunk menüpont alatt tájékozódhatsz!